Huidsoorten

Het is maar aan weinig mensen gegeven een volkomen gave, stralende huid te hebben. Er is bijna altijd wel iets storends, een puistje, pukkeltje, sproeten of rimpels, een bleke, vale of juist te intensieve kleur. Steeds meer mensen worden overgevoelig voor voedingsmiddelen, zon of milieu waarop de huid vrijwel onmiddellijk reageert; deze wordt ruw, vet of juist te droog, wordt vlekkerig of gaat schilferen. Naast een gezonde levenswijze en veel water drinken kan een goede huidverzorging een heleboel verbeteren.

normale huid

De teint is egaal, de poriën klein. Geen glimmende neus, kin of schrale wangen. De vocht- en vetbalans is dus optimaal

gecombineerde huid

of gemengde huid bestaat eigenlijk uit twee huidtypen. De wangen zijn droog, terwijl de neus, kin en het voorhoofd teveel talg produceren, waardoor ze vaak glanzen.

vette / probleem huid

De teint is vaal, de poriën grof. De huid heeft een vettige glans, is stug, sterk verhoornd en produceert teveel talg. Kan in sommige gevallen schilferen. Puistjes en meeëters zijn vaak talrijk. Dit huidtype kan ook vochtarm zijn, geeft daardoor de indruk van een droge huid. Vaak wordt de overproductie van talg door gebruik van verkeerde cosmetische preparaten nog verergerd.

jonge probleem huid

Heeft veel puistjes, pukkeltjes en meeëters. De poriën zijn vaak verstopt door de vorming van talg propjes. De huid glimt sterk en ziet er bleek uit.

acne huid

De ontstoken acne huid heeft grotendeels een overproductie aan talg, waardoor de poriën snel verstopt raken. De PH-waarde van de huid is niet optimaal daarom krijgen bacteriën de kans ontstekingen te veroorzaken. Dagelijkse grondige (maar geen agressieve) reiniging en het gebruik van kwaliteits cosmetica kunnen veel verbeteren.

droge / vochtarme huid

De meeste mensen hebben eerder last van een droge dan van een vette huid, zeker na de puberteit. Belangrijke oorzaken zijn centrale verwarming en airconditioning die veel vocht aan onze huid onttrekken. Ook zon en wind hebben een sterke uitdrogende werking. De droge huid heeft een zeer fijne structuur, met soms een craquelé achtig uiterlijk en voelt na het wassen snel trekkerig en schraal aan. Een droge huid ziet er eerder `oud` uit dan een vette. Bij extreme droogte gaat de huid schilferen.

rijpere huid

Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de verschijnselen van de rijpere huid. De huid houdt minder goed vocht vast en de elasticiteit gaat achteruit. De huid wordt droog, slap en vertoont steeds meer rimpels. Dit proces kan aanzienlijk worden vertraagd door de juiste verzorging.

couperose huid

De rode, blauwachtige adertjes, het kenmerk van dit huidtype, komen meestal plaatselijk voor bijv. op wangen of neus.

gevoelige huid

Een gevoelige huid kan zich meestal niet beschermen tegen wat op haar afkomt. Ze raakt letterlijk geïrriteerd, jeukt en trekt of vertoont rode vlekjes of schilfers. Felle zon, kou, luchtverontreiniging, stress en spanningen kunnen zo belasten dat de huid het opgeeft. Deze huid is bijna altijd droog, dun en uiterst kwetsbaar. Sommige delen zijn vlug ruw. Heeft vaak couperose. Let wel dat ook andere huidtypen soms heel gevoelig kunnen zijn.

schilfer huid

ook wel schubbenhuid genoemd, dit omdat het soms lijkt alsof de huid met schubben bedekt is. Dit type is extreem droog en voelt perkamentachtig aan. Met een intensieve verzorging is de conditie van de huid te verbeteren.

sinaasappelhuid

officieel cellulitis ontstaat omdat met het verstrijken van de jaren de spankracht van de huid vermindert. De elasticiteit van het onderhuids bindweefsel neemt af en er ontstaat een ongelijkmatig, ietwat bobbelig oppervlak, wat lijkt op een sinaasappelschil.