De huid

De huid is ons grootste orgaan, met een oppervlak bij vrouwen van gemiddeld 1,6 m2 en bij mannen van gemiddeld 1,8 m2. met een watergehalte van zo’n 70%. Op de hersenen na wordt de huid als 1 van de belangrijkste organen gezien, dit heeft te maken met haar vele en variërende functies. Het is een orgaan dat evenals elk ander orgaan aan psycho-somatische invloeden blootstaat. Tegenwoordig zijn er veel psychologen die de huid aanschrijven als contact orgaan. Dit heeft vooral te maken met de tastzin en heeft een grote invloed op het gevoelsleven en de gedrag ontwikkeling van de mens. De huid mag dan ook zeker niet als een passief omhulsel gezien worden.
De huid wordt ook wel als beeldscherm van de ziel gezien, dit doordat je veel van de huid kan aflezen. Neem maar rood worden door boosheid of verlegenheid, van de schrik wit weg trekken, overmatig transpireren van angst, vlekkerig rood worden door nervositeit. Zo kan je misschien wel bedenken dat je gemoedstoestand en gezondheid ook af te lezen is aan je huid. Neem bijvoorbeeld bruine vlekken of gelige huidskleur, dit komt vaak voor bij leveraandoeningen. Witte, blauwe of rode huidskleur kan te maken hebben met afwijkingen in de bloedsamenstelling. Bij nierafwijkingen kan het zijn dat er sprake is van opgezwollenheid ( oedeem ), of puistvorming door hormonale storingen. Dan heb je ook nog dat de huid reageert op prikkels van kou, aanraking, pijn en hitte. Mede door bovenstaand wordt de huid dus ook beschouwd signaalorgaan en barometer van de gezondheid. Hierdoor snap je al dat de huid niet zomaar een orgaan is, maar dat de bouw en samenstelling erg gecompliceerd zijn.

De opperhuid is van binnen naar buiten opgebouwd uit:

  • Hoornlaag ( Stratum Corneum )
  • Doorschijnende laag ( Stratum Lucidum )
  • Korrellaag ( Stratum Granulosum )
  • Stekellaag ( Stratum Spinosum )
  • Basaalcellenlaag / Cilinderlaag ( Stratum Basale )

De laag van Malpighi zijn de onderste twee lagen van de levende cellen. Deze lagen hebben verschillende vormen en dit zijn van boven naar beneden:

  • Dode platte verhoornde cellen ( meerlagige )
  • Afgeplatte cellen ( meerlagige )
  • Kubusvormige cellen met korrels ( keratohyaline, meerlagige )
  • Stekelvormige cellen ( meerlagige )
  • Cilindervormige cellen ( eenlagig )

De huid dient als bedekking materiaal voor het lichaam. Bij de natuurlijke openingen zoals: oogleden, neusgaten, mond, oren, urinebuis, schede en anus, gaat de huid over in slijmvlies. De huid volgt de vormen van het lichaam, beïnvloed door botten, spieren en de vetlaag in de onderhuid.
De huid kan verschillen van dikte. In de opperhuid kan de dikte plaatselijk verschillen door het verschil in het aantal cel lagen. Echter zijn er twee lagen altijd aanwezig: de kiemlaag en de hoornlaag. De hoornlaag op de voetzolen en de handpalmen zijn dik en op de oogleden dun ( de huid rondom de ogen is al extreem dunner dan op de rest van het gezicht, zo verschilt het op het lichaam ook al van dikte ). De lederhuid is 7 x dikker dan de opperhuid. De opperhuid bestaat vooral uit verhoornde huid. Vanuit de onderhuid worden om de 28 dagen nieuwe cellen aangemaakt. Die dan weer naar de opperhuid worden geduwd ( celvernieuwing ). De factoren die invloed hebben op verhoorning van de huid zijn:

  1. Het huidtype, het van nature een dikkere of dunnere hoornlaag hebben
  2. Overmatige zonbestraling, ook zonnebanken hebben een slechte invloed ( snellere veroudering )
  3. Mechanische invloeden, druk, wrijving
  4. Leeftijd

De opperhuid en de lederhuid worden gescheiden door een vlies, het Basale membraan. Hierdoor worden de opperhuid en de lederhuid met elkaar verweven, waardoor de huid lagen niet afzonderlijk van elkaar opneembaar of verschuifbaar zijn.
De Rinse Barriere is een fysiologische laag dat tussen de verhoornde cellen ( bovenste laag opperhuid ) en de levende cellen ( vanaf de doorschijnende laag ) ligt. De R.B. bepaald de doorlaatbaarheid van de huid, voor stoffen van binnen naar buiten en omgekeerd. Zo houdt de R.B. in de gaten dat er geen water / vocht uit de huid gaat en ook dat er geen water of vloeistoffen de huid kunnen binnendringen. Dit kan wel in damp vorm, omdat de R.B. wel doorlaatbaar is voor gassen.
In de cosmetica worden stoffen gebruikt die we “biostimulantia” noemen, dit zijn biologisch actieve substanties, werkzame stoffen met dieptewerking, werkstoffen, die aan de productpreparaten worden toegevoegd. Deze zijn dan wel doorlaatbaar door de R.B. , waardoor er toch in bepaalde delen in de lederhuid gewerkt kan worden. Let wel, dat er in de cosmetica nooit met producten in de bloedbaan gewerkt wordt. Er wordt altijd gewerkt in de opperhuid en in bepaalde delen van de lederhuid.
Wat we in de lederhuid kunnen bereiken is het aanpakken van de collagene- en elastinevezels. Welke bij afname hiervan rimpels en verslapping kunnen veroorzaken.

Een paar tips om je huid mooi te houden:

  • drink voldoende water
  • neem op zijn tijd een goede massage
  • Scrub de huid goed
  • neem wisselbaden; van goed warm naar ijskoud is goed voor de elasticiteit van de huid
  • smeer de huid goed in, om uitdroging van buiten af te voorkomen
  • Roken is natuurlijk nooit goed, maar ook zeker niet voor de huid.
  • Probeer een zo regelmatig ritme te hebben, weinig slaap heeft ook zijn invloed op de conditie van de huid.